Website

Twitter

Facebook

Gold Winner 

Project Overview

The LondonHouse Chicago is an adaptive reuse project that brings together old and new. A 1923 office building, originally designed by Alfred Alschuler for the London Guarantee & Accident Company, is combined with a new slender infill tower on an adjacent site. The building is located in downtown Chicago at the prominent intersection of Michigan Avenue and Wacker Drive, overlooking the Chicago River.

Project Commissioner

Curio - A collection by Hilton

Project Creator

Goettsch Partners (GP)

Project Brief

Following the successful renovation of the existing office building more than a decade prior, GP was hired by a new owner to lead the adaptive reuse of the building and design an integrated new “sliver” tower to the west to serve as a combined 452-key hotel. The renovation encompasses 305,000 square feet of the existing 21-story building, with an expansion of 85,000 square feet next door.

Completing the street wall by filling in a previous parking lot, the new tower is designed to respect the cornice lines of the existing property while introducing a subtle series of sawtooth angles in the new façade that respond to the signature views west down Wacker Drive and the Chicago River.

Project Innovation/Need

The hotel’s main entrance is along Wacker Drive within the new glass tower, which features a gateway arrival lobby leading to the grand second-floor check-in lobby and bar. The top of the hotel is the main feature. Previously unoccupied, underutilized space has been converted into a tri-level rooftop terrace and bar, including a special-events space within the refurbished cupola. Designed in keeping with the city’s landmarks codes and approvals, the rooftop space sensitively inserts glass rails stepped back from the original façade to allow the historic building details to shine while providing guests exceptional views of downtown and along the river.





This award celebrates the design process and product of planning, designing and constructing form, space and ambience that reflect functional, technical, social, and aesthetic considerations. Consideration given for material selection, technology, light and shadow. 
More Details