[SYD19]

2019 Sydney Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

Key Dates

6 March - Launch Event
7 May - Standard Deadline
26 August - Final Deadline
28 August - Judging
3 September - Rating Closes
5 September - Winners Announced
22 October - Awards Presentation

 
Image Credit : Grant Leslie

Website

Gold 

Project Overview

Located on the iconic headland at Freshwater Beach north of Sydney, the architectural and interior design responds to this coastal location by integrating with the natural environment.

Project Commissioner

Watermark Living and Mounties Group

Project Creator

Fender Katsalidis Architects

Project Brief

The club and community functions are designed in a transparent manner encouraging the interaction between all community groups and generations. The club is is orientated along a central street which broadens to promenade facing out to the view and thus maximising the unique location of the site while also being designed to maximise flexibility and efficiency.

The public outdoor areas are defined by extending the low bushland character of the Curl Curl cliff face and the headland while the interior of the club seeks to draw this experience indoors in a seamless manner through the use of natural materials and generous organic forms.

Project Innovation/Need

The interion Harbord Diggers Club utilises local materials, such as sandstone, timber, and native flora indigenous to the nearby headland - the contours of which greatly informed the shape of the building itself. These natural elements connect the ocean and headland deep into the club.

A fully-operable glass fac╠žade provides the opportunity to seamlessly connect the inside and outside, allowing the northeast breezes to flow into the space.

The views are multifaceted with those outside on the Ocean Terrace able to look inside at the warm tones of the cave-like interior and those inside enjoying the vibrant ocean as a contrast.

The cave-like effect is achieved through a use of natural materials, organic shapes, and a carefully selected palette across the unique set of interiors, which become darker and more robust in intensity the further into the space each element is.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.
More Details