[NYC20]




Key Dates

12 February - Launch Event
28 May - Standard Deadline
7 December - Final Deadline
8 December - Judging
10 December - Winners Announced
17 December - Awards Presentation


 
Image Credit : Wu Qingshan

Project Overview

Located on the West Bund in Shanghai, the project is in close proximity to the high quality art district, which carries the main function of artistic development, and has superior art resources and landscape environment. The architects combined a unique spatial experience with an original architectural form to create an attractive art space. The futuristic and technologically advanced architecture creates a sophisticated urban place for local citizens.

Project Commissioner

Shanghai Sunac

Project Creator

THDL

Team

Ji Xin, Ge Jiaqi, Ye Huazhou, Yang Xin, Chen Zhiwen, Geng Yixin, Bao Fangting, Guan Fu


Project Brief

The project aims to create an art space on the West Bund that depicts a more futuristic vision of waterfront living." We expect people to experience the artistry of our space like the other galleries and museums on the West Bund." That's what the project was created to do.

It is an artwork of living, and together with cultural spaces such as the Long Museum and the West Bund Museum, it forms the art center of Shanghai. The project constructs an architectural mood of flowing space through a combination of silvery grey metallic aluminum panels and highly reflective dark glass. It frames an artful living landscape through its streamlined design and form. The tiered setback terraces and outward facing eaves create a sense of depth. Looking out over the West Bund district, people can relax and interact with each other in the art space.

Walking among the buildings, the sun casts dappled shadows through the leaves. Shadows of water, trees, forest and flowers spread out in the art space. Hanging through this space, people relax the mental and physical feelings through the sense of the light and shadows.

Project Innovation/Need

This project is a new exploration of exhibition architecture. The architects investigate the integration of circulation and landscape in a multi-story exhibition building. We attempt to find possibilities of the traditional Chinese concept of "shifting landscape". We consider that the indoor and outdoor environments together shape the architectural experience, while the daily life and art together create the perception of life. The building and its functions together constitute the subject of display and expression. This reciprocal subject and object design approach runs throughout the project, thus creating a new landmark in the Shanghai Art District.

Design Challenge

The site is subject to a number of constraints: airport connector setbacks, multi-story non-residential setbacks, residential daylight setbacks, and basement setbacks. However, the building is located on a landmark street corner and has the role of showcasing the urban interface. The architects need to create an iconic building form within a limited site. As a result, the first floor of the building occupies as much space as possible, with the second floor near the basement side of the building using overhangs to add a sense of architectural depth.

The building column network adopts a rare 10-meter column span, adapting to the needs of form and function. The electromechanical design is fully integrated with the structure to achieve intensive treatment and at the same time fully integrated with the shape.

Sustainability

The entire building adopts a curtain wall system, which uses natural light through large glass to reduce lighting energy consumption. The building adopts high thermal insulation coated glass to reduce the penetration of thermal radiation. Good airtightness can reduce indoor heat loss and overall energy consumption. The building uses the shape of large depth canopy to avoid the negative influence of the western sunlight.

In terms of mechanical and electrical design, the building uses daylight sensor regulation and occupant sensors to control indoor lighting, air conditioning and shading to improve comfort and energy efficiency. The building is also designed with independently operable air conditioning ends that allow occupants to adjust the indoor temperature and humidity to their needs. The building is equipped with a replacement ventilation system, which can provide more fresh air and avoid secondary pollution from exhaust gases, making it more energy-efficient and environmentally friendly.

The green roof acts like a natural air filter, absorbing carbon dioxide and other air pollutants. The green roof can reduce the cooling load on the roof, while effectively reducing the urban heat island effect. In the surrounding landscape design, drip pipe landscape irrigation system is used to save water. Permeable ground materials such as lawn and permeable brick are used to reduce surface runoff during rainfall and reduce pressure on the drainage system.




This award celebrates the design process and product of planning, designing and constructing form, space and ambience that reflect functional, technical, social, and aesthetic considerations. Consideration given for material selection, technology, light and shadow. 
More Details