[MEL22]




Key Dates

9 December 2021 - Launch Deadline
17 March - Standard Deadline
16 June - Extended Deadline
21 June - Judging
7 July - Winners Announced
9 August - Awards Presentation

Project Overview

The best thing one can give to a child is the habit of reading. This project is a renovation of a public-school library. The designer draws inspiration from the environment, infusing the terrain features of Yilan into the design, where the city is surrounded by mountains and faces the Pacific. The bright and vivid color palette lightens the vibe in the reading space; the flexible space layout, on the other hand, makes the teaching process more spontaneous.

Project Commissioner

National Yilan Senior High School

Project Creator

Li Cheng Interior Design Company

Team

Hsu Yun Yu

Project Brief

The continuous mountains and the waves of the sea become the disorderly-creative gate, symbolizing the heritage the school must pass on and the infinite expectation toward students. Upon entering the library, the light wood on the floor, the canary yellow of the walls, and the bright lights are designed to establish a spacious sensation, relieving the students’ stress from studying. The circulation desk area is big enough for the librarian to work, while readers queuing along with the desk, waiting to be processed. Above the desk hang the geometric lights which represent the image of uncut gems. The warm light paints the corner cozy and heartwarming, just like the love and care from teachers, gently shape the children to be their own.

Project Innovation/Need

Outside the library hangs some bulletins which are blank spaces waiting to be filled by students’ artworks. The designer aims to create a brand-new mood in this space of knowledge while acknowledging that the teachers and the students are the true stars on campus. The library is where the treasure lies, and also where young minds are shaped into greatness.

Design Challenge

The continuous mountains and the waves of the sea become the disorderly-creative gate, symbolizing the heritage the school must pass on and the infinite expectation toward students. Upon entering the library, the light wood on the floor, the canary yellow of the walls, and the bright lights are designed to establish a spacious sensation, relieving the students’ stress from studying. The circulation desk area is big enough for the librarian to work, while readers queuing along with the desk, waiting to be processed. Above the desk hang the geometric lights which represent the image of uncut gems. The warm light paints the corner cozy and heartwarming, just like the love and care from teachers, gently shape the children to be their own.

Sustainability

Bookcases in this renovation project are recycled before. The designer revived the dullness by painting them white to fit in the new color palette. The round seating in the middle comes from an old tree. With a little polish, it becomes a small stage to present new books, or a place for students to sit on and enjoy the books. The designer embraces the idea of cherishing and recycling. With an ingenious twist, the old can still bring something new to the space, adding different layers and flavors while reducing waste.




This award celebrates innovative and creative building interiors with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes and aesthetic presentation. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.
More Details