[MEL20]




Key Dates

4 February - Launch Event
26 March - Standard Deadline
16 June - Final Deadline
18 June - Judging
25 June - Winners Announced
11 August - Awards Presentation

 
Image Credit : Derek Swalwell

Facebook

Gold 

Project Overview

Officina Biasol is the design studio of Biasol. It is a workplace that inspires our team, showcases our brand, embodies our design philosophy and supports our company culture. Occupying level one of a former warehouse, Officina Biasol is an open, light-filled and flexible workplace that supports design excellence and collaboration. Timber-framed glass partitions allow for transparency and connectivity, enclosing the entrance, board room and kitchen. A rich palette throughout the studio reflects our love for materials, finishes and colour, and our bold, dynamic approach.

Organisation

Biasol

Project Brief

Biasol has matured and evolved since being named IDEA’s Emerging Designer in 2017. We have developed a more sophisticated aesthetic and refined approach to design, as well as a large portfolio of residential and hospitality projects and a designed-and-made-in-Melbourne product collection. Officina Biasol reflects this evolution and embodies the qualities of our brand.

Project Innovation/Need

Occupying level one of a former warehouse in Cremorne, Melbourne, Officina Biasol is an open and flexible workplace that supports design excellence and collaboration. It provides space for our team to grow, to work autonomously and collaboratively, and to host clients, suppliers and visitors. Workstations can be reconfigured; formal and informal meetings can take place in the board room or kitchen; and a lounge-like reading nook and worktable provide alternative settings for individual and collaborative work.

Officina Biasol is a light-filled, open studio. Timber-framed glass partitions enclose the entrance, kitchen and board room, with clear glass allowing for transparency and connectivity, and reeded glass providing a level of privacy where required. The Biasol team greets guests in the kitchen, meeting informally around the communal bench and coffee bar. We lunch and host supplier presentations in the kitchen, which, like in a residential project, has purposefully placed elements for ease of use, and integrated and concealed appliances to reduce clutter.

Design Challenge

We wanted to showcase our love for materials, finishes and colour through a rich palette. The challenge was balancing these throughout a flexible space, whilst still ensuring flow and functionality was achieved.

Grey walls and light timber floors provide a calm backdrop that accentuates the strong, black lines and forms of dark furniture and joinery. Tan leather and velvet add warmth and tactility, and the bathrooms have subtle allure with deep burgundy and light pink walls.

Biasol designed the timber cabinetry with steel shelving throughout the studio, providing display space for plants, awards, decorative objects, and storage for our library of materials and finishes. The cabinetry has seamless joins and soft curves, as do the marble kitchen benchtop and bathroom vanities, which are moody and graphic additions to the space.

Sustainability

Officina Biasol is the physical realisation of the Biasol brand. It represents what Biasol stands for — longevity, our values and our evolving, refined and sophisticated approach to design.

We have always designed with the intention to withstand the test of time. All of our interiors have the intention to be timely, yet timeless.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.
More Details