[MEL20]




Key Dates

4 February - Launch Event
26 March - Standard Deadline
28 May - Extended Deadline
18 June - Judging
23 June - Rating Closes
25 June - Winners Announced
11 August - Awards Presentation




Website

Project Overview

Creative Cubes South Melbourne
A flexible co-working space with sweeping views of the city skyline that includes a variety of workspace options such as hotdesking, private suites and team areas located in the heart of South Melbourne.

Project Commissioner

CreativeCubes.Co

Project Creator

Corso Interior Architecture

Team

Design Director - Joey Corso
Lead Interior Designer - Ting En Wong
Interior Designer - Jo Hauke
Interior Designer - Gabriella Sacchetta
Interior Designer - Melody Johnson

Builder - ERW Constructions

Project Manager Legata Projects

Street Art - Kevin Gold

Signage - ADS

Project Brief

Veterans in the co-working game Creative Cubes Co wanted to transform a 4,000 m2 site into a friendly, spacious and relaxed, yet progressive co-working space. To bring their project vision to life they partnered with Corso Interior Architecture in their latest collaboration located in the heart of South Melbourne.

A core aim of the project was to create a work space that felt uncrowded and roomy. A space that encouraged connectivity and collaboration with a homely, café style feel, one that allowed business owners, employees and clients to feel more engaged, productive and energised.

Corso Interior Architecture recently completed this exciting project that blends communal and private workplaces and includes a spacious corner events space, meeting room hub and café, perfect for product launches, presentations and seminars.

Project Innovation/Need

Central to the design is a 500 metre continuous running track, anchored around the space, creating an unconventional, fun and inviting work space for entrepreneurs to take their businesses to the next level. Indoor plants, natural light and industrial finishes give Creative Cubes.Co South Melbourne a welcoming, yet contemporary vibe. Pops of neon light and an eclectic mix of street art keep the interior bright and uplifting, a stand out workspace that is sure to fuel new ideas, creativity and innovation. All of these elements combine to deliver an ideal space for business owners to collaborate, learn and grow.
Conference and meeting rooms are where the magic happens, as people get together collaborate, share thoughts and ideas. It’s where creative energy flows and important decisions are made. Corso Interior Architecture brought the conference and meeting rooms to life with colour, natural light, great ventilation and comfortable seating. Each meeting room has its own particular theme, some more relaxed than others, others with bold colours or touches of wall paper to create more interest, or a textured element that draws attention.

The Whiskey Room was one of the more innovative meeting spaces, where visitors feel like they’ve been transported to a local whisky or cocktail bar. Walls are lined with cabinets filled with whisky and dark leather couches and wooden finishes create a luxurious cigar bar feel allowing visitors to sink into the comfy chairs and focus on the business at hand.

Design Challenge

Ensuring good acoustics and minimising sound transmission from one work space to another was the key challenges that the Corso team faced. The design needed to focus on how to minimise sound travelling across the work spaces. In collaboration with Legata projects, all offices had solid walls strategically placed to offer maximum light and minimise external sounds. The shape of the booths were also been designed in a way that would help keep sound in.

Yet another challenge for the Corso team was to transform the dated 4000 m2 office space from a stiff corporate office space to a more comfortable environment with a chilled and spacious vibe. This was achieved through the use of ‘home style’ furniture and local artwork that gave the space a more urban relaxed feel.

Sustainability

The design utilised lots of natural light, an internal atrium with lots of plants and greenery also creates a beautifully presented co-working space that is a pleasure to work in. Energy efficient lighting and sensors are also used throughout the site to ensure a more sustainable and cost effective use of energy.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.
More Details