[MEL19]

2019 Melbourne Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

Key Dates

5 March - Launch Event
9 April - Standard Deadline
17 June - Final Deadline
18 June - Judging
2 July - Rating Closes
4 July - Winners Announced
13 August - Awards Presentation

Help us keep ratings fair

We ask for your email and name to reduce the occurence of people adding multiple ratings for the same entry









Project Overview

FREE-FLOWING

Amidst the hustle and bustle of the city, urban residents need a peaceful and quiet space to rejuvenate their mind and retreat from the stresses and problems that are associated with their everyday lives. The design concept aims to generate a sequence of free-flowing spaces through the use of different materials, textures, finishings and layering techniques to create a sense of space, depth and fluidity. Such a configuration creates a modern, luxury and stylish look in a small hideout located in one of the most high-end residence apartment in Kowloon, Hong Kong.

Organisation

Benji Li Interiors Limited

Team

Interior Designer: Benji Li
Construction Team: IWC Deco Ltd.

Project Brief

The open concept dining room has a characteristic white marble wall body decorated with bookmatching fine greyish slanted veins, which gives a welcoming atmosphere. Simplistic and stylish Italian black multi-light pendants are juxtaposed with this glossy white dining wall.

The design of the ceiling originates from White Fine Vein Staturio Marble textures. These lines gently percolate and fill the entire dining and living area with a sense of grandness. Coupled with the use the black and white, the intertwining of thick and thin lines, as well as the different shades and hue of light, this creates a hint of geometrical effect in the room.

Glossy White Fine Vein Staturio Marble wall extends from the dining to the living area in an attempt to create harmony and unity in the interior. By applying inverting and contrary technique, Crocodile Black with antiqued finished marble feature wall is used in the living area. This creates a delicate contrast between rough and polished, light and shadow, dark and light. These features add great personality to the room, exhibiting the character and tastefulness of its owner.

Project Need

Coherent closet design can be found throughout the house. These full-length closets are finished with rough and sturdy textured wood – a touch of nature. The addition of black stainless steel alongside these closets adds a nice finishing touch. Not only does it bring about originality, it also helps add a different dimension to the common space.

Design Challenge

The (In)Separable Space - After changing the original layout, the corridor now leads to the master bedroom with a hidden wardrobe wall acting as a transition from the common area to the private space of the house. The island cabinet with light at the bottom creates a floating look, so fluidity and ease are introduced with this modification. Designs like light troughs and built-in closets throughout the room also help reducing chaos and disorder, in turn, create a calming and relaxing atmosphere as well as integrating walk-in closet to master bedroom.

Sustainability

The home layout is expertly designed and compartmentalized in ways that allow the owner to have distinct spaces; yet, it does not compromise the sense of oneness of his/her home.




Open to all international projects this award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.  


More Details