[MEL17]

2017 Melbourne Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

Sandwich Chefs - Westfield Doncaster [DRAFT]

 
Photo Credit : VISPENN Photography

Website

Facebook

Silver 

Project Overview

As one of longest serving Australian owned Franchises, the Sandwich Chefs kiosk within Westfield Doncaster is a refreshing and exciting new addition to the food court context. Designed in collaboration with brand designer Matt John of 'The Anatomy' - this kiosk is a stand out design within the centre. The 40 square meter kiosk design is reflective of both the Sandwich Chefs brand, and products. It is warm and welcoming; with an artisan touch.
Sandwich Chefs brings a new up-market dining experience to the food court context. Through the use of warm toned materials such as brass and timbers the interior creates a welcoming and comforting atmosphere. The addition of textural components such as terrazzo, cement cladding, and chalk board art, add depth, and interest within the design. Through the simple use of quality materials and a home-y design language, customers are easily able to feel a familiar sense of comfort, ease and welcoming.

Project Commissioner

Sandwich Chefs

Project Creator

Rptecture Architects

Team

Vincent Choi
Sandra Siew
Andy Yu
Lauren Chan

Project Brief

Developing on, and working with their established and well-known brand design - the client required a kiosk which was an enhanced and visually dynamic representation of the Sandwich Chefs identity. The space is warm and inviting, catering to all demographics. The identity of the menu is reflected within the design language; a warm, hearty, up-market twist upon the traditional.
The client required a beautiful, yet extremely functional space. Working alongside both the food court context and the target patron demographic, Sandwich Chefs required a store which would cater to a fast paced business module. Reflecting the rapid pace of business, the design addresses the needs of the both the staff and customers by having a large expanse of menus, visible from many meters away. The 6.5 meters of display bars across the length of the shop front are also a quick non-verbal way of relaying the wide selection and quality of the products.

Project Innovation/Need

Working with and catering to the Westfield Doncaster food court context, it was imperative that the kiosk stood out as an example of innovative and exciting design. The kiosk design is a creative and intelligent embodiment of the brand - representing the artisan, warm, and hearty foods they produce. The brass frame structure is cleverly suspended from the mall ceiling, creating space for signage, products, visual merchandising, and menus, whilst still achieving the rustic industrial look and feel of the kiosk. To make the space feel more open and inviting the brass frame was left open to all sides with a see-through wire mesh used for shelves and backings. This created a functional form to cover / disguise the exhaust canopy without weighing down the design, by adding too much solid mass above. The holistic design language is the outcome of a well developed brand identity, great working relationships between all involved, and smart, creative design.

Design Challenge

The single biggest design challenge within this project was the brass frame structure around the exhaust canopy. The process from concept into built form was one of trials and tribulations. The initial design needed to be tweaked in order to accommodate for the electroplating finish. Within the electroplating process the metal frame needed to be dipped into small chemical tanks in order to achieve the desired metal finish. This tank size therefore determined the span of the metal that we could use within the project.
In order to overcome the issue - the frame was designed in a modularized manner, easing both the logistics issues as well as any assembly issues. This was an extremely well thought out process, done in a deliberate and well executed manner as to keep the integrity and feel of the original design in tact.

Sustainability

A robust use of natural materials was employed throughout the project, with strict consideration to durability, sustainability, recyclable properties and environmental friendliness. Timber used within the joinery and walls are 100% recyclable, resulting in a large percentage of the overall building materials as recyclable. Certification schemes and forest product purchasing programs must be in place for any timber purchased. The materials purchased are from sustainable resources that are from well managed forests which provide significant and measurable environmental and economic benefits to communities. Other materials used are melamine particleboard, used extensively for all cabinets and carcasses. It has been tested extensively to the Australian and European Union Standards. Stainless steel was also used and requires little maintenance, meaning fewer chemicals being deposited down the drain. This has made this product an eco-friendly product.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.
More Details