[LON20]




Key Dates

12 February - Launch Event
25 June - Standard Deadline
5 November - Final Deadline
12 November - Judging
19 November - Winners Announced
1 December - Awards Presentation

 
Image Credit : Frank Keng

Project Overview

In this case, the VI design theme color changes from crab red, orange to white, echoing the color relationship of a fat crab shelling and meat picking.
The design of the front door does not have too many redundant decorations, but the designer uses exquisite details to let customers feel the original intention and sincerity of the shop. The warm lighting and overall color are attracting people to push the door. The construction and presentation of all atmosphere are the best annotation of the word "sincerity".
The layout of the restaurant is in the shape of a crab. In the middle of the restaurant is a slightly raised platform, which is made up of the shell. The robatayaki bar is cleverly embedded in it, which becomes the pattern on the crab shell. The two card seating areas become the eyes. The floor at the entrance is made of hexagonal tiles, which becomes its claws. The scattered seats near the wall and the ground parquet make up the rest of the feet.

Project Commissioner

Yunnan Fengge Ningyu Catering Management Co., Ltd

Project Creator

Yunnan Dowlin Interior Design Co., Ltd

Team

Yuchi Zhang, Beryl Lee

Project Brief

As a Japanese style shop, acrylic hanging has another deep meaning. Compared with the gradual change from dark orange to light orange on the ceiling, the designer specially adjusts the color of the light acrylic sheet, blends the light pink into it, and designs it into a fine triangle, then intersperses the white and colorless into it. In this way, the flourishing acrylic films in the mid air are stacked like smoke and fog, and there is an artistic conception of cherry blossoms in full bloom. The top position and angle are carefully designed to diffuse the point light source, and the line light source between the falling stages of the side wall adds the scene feeling of Cherry Blossom blooming from the light and shadow. The acrylic films around the restaurant makes the guests feel like they are under the cherry tree.
The bar and the hanging cupboard in the mid air are all designed as the wooden grid similar to the screen door, and the Japanese water ripple elements are added on both sides of the bar. In the limited interior space, the designer gives full play to the role of dialogue between design language and space, trying to create a scene, that is, in a traditional Japanese style courtyard, the screen doors separate the inside and outside, the cherry trees in the courtyard are blooming wantonly, the guests have a meal under the sea of flowers, and enjoy the pure happiness brought by Japanese cuisine.

Project Need

Using novel design ideas, profound aesthetic skills and unique material selection, the designer presents a catering design case close to space use, store name and diner's feelings. Its visual effect is unique and its spatial style is not restricted. It not only perfectly presents the theme of "Japanese crab cuisine", but also expands into a kind of Gourmet culture of the shop itself, expressing the business philosophy of the shopkeeper and the business value of IP itself. The unique design idea is out of the pattern of the traditional catering design, creating a completely different Japanese catering brand image, making the shop's personality expression earn enough attention.

Design Challenge

In order to emphasize the pure Japanese flavor of the restaurant, the designer separately plans a tatami dining area at the innermost side, and the screen printed with big crab characters separates the area one by one. The semi open design ensures the privacy of the dining, and also allows people to enjoy the most pure Japanese dining experience: taking off shoes and staying on the couch, sitting cross legged.

Sustainability

The wooden furniture of the whole project is made by local carpenters, which reduces the transportation cost. The tenon-and-mortise structure is adopted instead of glue for bonding, avoiding formaldehyde smell, and responding to the concept of green and environmental protection. In order to maintain the wood products, their surfaces are coated with wood wax oil by hand, which is a kind of oil that can be directly contacted by skin, non-toxic, extracted from plants, and similar to essential oil.
The partition uses the form of tulle to do a hanging treatment, so that the space is effectively separated, thus creating a private dining space. At the same time, after the sunlight comes in, the hanging partition beside the window can effectively block the sunlight. This design treatment greatly reduces the intensity and time of indoor sunshine, and can reduce the energy consumption of air withering.
In order to achieve the anti-skid effect, the floor tile is baked with the clay embryo. This kind of floor tile is relatively rough, with large holes and gaps. It has the feeling of water permeability and breathing. The water on the surface of the brick can quickly penetrate into the interior of the brick through the pores, so as to achieve the effect of dry ground.
In addition, most of the lights in the store use COB integrated lamps, which is very low in energy efficiency. By reducing the number of light sources, energy-saving effect can be achieved.




Open to all international projects this award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.  


More Details