[LON18]

2018 London Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

Key Dates

17 May - Standard Deadline
14 October - Final Deadline
16 October - Judging
22 October - Rating Closes
25 October - Winners Announced
22 November - Awards Presentation

Help us keep ratings fair

We ask for your email and name to reduce the occurence of people adding multiple ratings for the same entry









 
Photo Credit : Franklin + Franklin

Website

Project Overview

Pigsty, a new neighbourhood restaurant and bar on Bristol’s Gloucester Road, has opened for business, with all interior design and graphics on the scheme created by Bristol-based hospitality and retail specialists Phoenix Wharf. The 100-cover space, aimed at families, couples and group diners, offers high-quality dishes based around good quality, local produce and the company’s own pork products from The Jolly Hog – all prepared with taste, flair and heart and served in a fun, stylish and contemporary environment.

Project Commissioner

Pigsty

Project Creator

Phoenix Wharf

Team

Founded in Bristol in 2015 and independently-owned, Phoenix Wharf specialises in strategy, graphics, spatial and digital design for ambitious retail and hospitality brands.

Project Brief

The design brief for the first permanent Pigsty site was to evolve the look and feel first expressed in their shipping container outlet, but to raise the bar by creating a more grown-up, premium feel and catering for customers who want to sit and linger. The design also reflected the location, as Gloucester Road is an up-and-coming area of Bristol, which has a young and edgy feel at one end and a more traditional, pubs and retail-focused focus at the other end.

Project Innovation/Need

The interior concept mixes town-and-country via old and new industrial elements, butcher’s shop tiling (some dating from around 1920, from an original pork butcher on the site), plus warm green herringbone timber and playful pink-grouted green ceramic tiling and graphic slogans.

‘We’re very excited about this next big step’, Olly Kohn commented, ‘both by taking a permanent space and evolving the concept further, with the help of Phoenix Wharf. Our horizons are expanding as a business and the new restaurant will enable us to take the brand to the next level, primed and ready for further future expansion.’

Design Challenge

Pigsty has a large, glazed shopfront with five tall fold-back windows, set with a green herringbone timber surround. The logo, in white, plus the snout-and-ears brand mark sit over the door and are also used for the projecting sign, whilst gold-painted lettering directly over the entrance doors introduces key brand messaging - ‘Home of the Hog’.

Inside, the layout includes an open kitchen to the rear, underlining a feeling of transparency and adding theatre, with the surround to the kitchen pass clad in a green ceramic tile with striking pink grouting.

The furniture for the new venue very much speaks the same language as the first outlet, especially in terms of the continued accent on timber.
‘Wood is perfect for the project’, Emma Gullick added, ‘not only for its natural warmth and organic feel, but also because of its link to farm buildings. The scheme additionally includes a number of recycled farm doors with Pigsty branding.’

For the walls, original uncovered white tiling from the butcher’s shop has been kept wherever possible with new white tiling added to complete the look. The ceiling features an industrial, exposed look, with steel tracks and copper pipes, whilst lighting includes old-style metal lights, as well as more contemporary exposed-bulb pendants and a couple of height-adjustable pig lamps with curly coils; a genuine farm out-take, where they are used to keep baby piglets warm.

Sustainability

When the site turned out to have housed a pork butcher (James Brown Butchers, 1900-1950), a further strand of inspiration was added, with trace elements of that shop and era going on to become an organic part of the new concept, including original tiling and areas of exposed concrete flooring, complete with historic marks and scuffs.

In addition to the exposed areas of concrete flooring, grey timber has been used in some sections. Tables are bespoke and made by Simon Kohn Furniture Ltd (Mr Kohn Snr, a well-established furniture-maker and also based in Bristol) and are wood-topped with simple metal legs. Booth seating is in natural timber with green leather seat pads, with green herringbone timber as the external surround, whilst an eclectic collection of freestanding chairs with metal frames and wooden seats and backs have been sourced from antique markets for a ready-worn, vintage feel.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.
More Details