[HKG18]

2018 Hong Kong Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

Key Dates

1 March - Standard Deadline
28 August - Extended Deadline
22 September - Judging
2 October - Rating Closes
3 October - Winners Announced
7 November - Awards Presentation

Help us keep ratings fair

We ask for your email and name to reduce the occurence of people adding multiple ratings for the same entry









 
Photo Credit : Peter Cheung

Website

Facebook

Project Overview

Initially a commercial building now transformed into a teahouse-like hotel located in a crowded area, where the environment is noisy and lacking of green elements. The concept is to bring in different elements such as concrete, wood and matte - with less reflection so that the rooms would have a balanced and comfortable atmosphere.

Project Commissioner

Hotel Ease

Project Creator

ARTTA Concept Studio

Team

Arthur Tang
Natalie Chan
Louisa Tong
Ferlycia Man

Project Brief

This hotel is themed by nature and to capture this essence. We have used planter boxes around the hotel and inside the hotel rooms, to bring in nature from the outside into the interior to create a warm and cosy ambience. We have used wooden colours combined with shades of grey and white for a neutral atmosphere.

We have also make use of different materials such as concrete, wood and matte - with less reflection so that the rooms would have a balanced and comfortable atmosphere. Tea-house style is integrated with simple modern style in the hotel rooms.

Project Innovation/Need

The building is initially a commercial building, surrounded by factories and industrial buildings. Instead of design an industrial-style hotel, we have transformed it into a teahouse-like hotel. It would be a brand new experience for the guests staying in the hotel.

Design Challenge

As the hotel is saturated in city area surrounded by tall buildings, the design challenge is to provide a comfortable environment to tourists and customers. In addition to placing planter boxes, we have brought in different elements with less reflection so that the rooms would have a balanced and comfortable atmosphere. We have also used wooden colours combined with shades of grey and white for a harmonious atmosphere. When the guests come back after traveling or shopping, they can take rest and enjoy the neutral atmosphere in the hotel rooms.

Sustainability

We have used planter boxes around the hotel - decorations on the wall, room numbers and inside the hotel rooms, to bring in natural and green elements from the outside into the interior.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.  


More Details