[BER21]




Key Dates

12 February 2020 - Launch Deadline
17 September 2020 - Standard Deadline
9 February - Extended Deadline
11 February - Judging
18 February - Winners Announced
2 March - Awards Presentation

 
Image Credit : CCD

Instagram

Silver 

Project Overview

The restaurant is situated in a building named "50%Cloud", which follows the design languages of architectural complexes in the town while at the same time subtly incorporating Art Deco Style to maintain its own unique identity. Without a single steel bar or nail, this "utopia" built on red soil is completely composed of local red bricks and blends into nature.

The architecture itself looks like a mega art installation and half of a cloud that undulates in the sky. It features solid facades, curved contours and volumes set at staggering heights.

Project Commissioner

Yunnan Urban & Rural Construction and Investment Holding Group Co., Ltd.

Project Creator

Cheng Chung Design Hong Kong

Project Brief

CCD focuses on the entrance design and this one is also not to be missed. Inspired by the terraces of Southern China, CCD extracted the architectural form and gave it a new look.

The interior space extends the natural curves of the exteriors, characterized by large-span arches and lofty ceilings. Round openings are carved out on roofs, in order to let daylight filter in. Natural light sources throughout the building are evenly distributed, and people in it can feel the interplay of daylight and cloud shadows.

CCD team extracts the curved lines of the building and applies them to the entire interior space. Every article in the space is an artwork. The curved steel panel at the entrance leads guests to enter the interior, while adding an artistic touch to the space and evoking imagination as well. Besides, the thriving greenery inside enlivens the dining atmosphere. Natural light casts onto rough bricks, which are well matched with soft lighting and tasteful furnishings, together producing an environment that encourages guests to interact with space and nature. The overall interior design turns dining into fantastic multi-sensory experiences.

Project Innovation/Need

All design elements are arranged based on light and under skylights. Natural light tells the pas-sage of time throughout the day, and creates diversified spatial experiences.

Light makes everything alive. Light is an essential element in the space. CCD guides, plays with light, and cleverly brings it into the building, where guests can experience the change of light in every minute.

Interior design meets the needs of our current lifestyle through a human-centered approach. Based on the concept of ‘BIOPHILIA”, We bring the characteristics of the natural world into the interior space, allowing people to directly interact with nature, the emotional connection between people, space and nature.

Design Challenge

As light empowers space, it also limit the design. All design elements are arranged based on light and under skylights. Natural light tells the passage of time throughout the day, and creates diversified spatial experiences.

As this is a renovation project, it is impossible to intervene in the building where the indoor environment is located in the early stage, so the interior space can only be isolated and closed, which limits the design to a certain extent. It turns out to a simple solution.

Sustainability

The restaurant is situated in a building named "50%Cloud", which follows the design languages of architectural complexes in the town while at the same time subtly incorporating Art Deco Style to maintain its own unique identity. Without a single steel bar or nail, this "utopia" built on red soil is completely composed of local red bricks and blends into nature.

Biophilia advocates a more humane approach to design in our increasingly urbanized cities. This creates interiors that are close to nature, to show how we live, work and learn in nature.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.
More Details